Свържете се с нас
088 799 9759

Помощна Кула Монтесори: С какво е полезна за деца и родители

29.04.2023 21:35:29

Помощна Кула Монтесори: С какво е полезна за деца и родители

Случвало ли ви се любопитното ви дете да иска да разбере какво се случва горе на кухненския плот? А налагало ли ви се е да повдигнете детето с тенджера в едната ръка и черпак в другата, само и само да не се разстрои мъничето? Сигурни сме, че това е ситуация, в която изпада всеки родител по много пъти на ден! Факт е, че повечето деца са силно заинтересовани в кухненските неща, защото ние като родители прекарваме много време в кухнята и е напълно логично нашите малчугани да бъдат любопитни към този така вкусен процес.

Монтесори кулата е специално проектирана мебел, чрез която децата активно могат да се включват в кухнята и да извършват самостоятелно задачи, които иначе не биха могли. В тази статия, ще обсъдим защо Помощната кула е важна за всеки тодлър и неговата самостоятелност.

По – долу разглеждаме и обсъждаме следните точки:

 • Какво представлява Монтесори кулата?
 • Безопасна ли са Помощната кула?
 • Ползи от употребата на помощна кула
 • Кога да започнем да използваме помощна кула?
 • Какво можем да правим с помощната кула?
 • Компактна и Мултифункционална мебел: 3 в 1 – Кула, Бюро със столче и черна дъска за рисуване

 

Какво представлява Монтесори Помощна кула?

Помощната кула, известна още като Монтесори кула, Монтесори помощна кула или Обучителна кула, е платформа за стъпване, оградена с прегради, на която децата могат самостоятелно да се изкачат без намесата на възрастен.

За да могат дечицата да достигат кухненския плот, първоначално много родители използват обикновен стол. В последствие, обаче, става ясно, че столът не е най – безопасното средство за тази цел. Особено, когато детето е по – малко, изкачването по стола и трудно и рисково и лесно може да се стигне до инцидент.

Тук, на помощ идва кулата, проектирана по метода на Монтесори. Тази мебел позволява на децата свобода на движението – безопасно изкачване по и слизане от кулата без намесата на мама и татко. Само децата знаят колко прекрасно е чувството сам да можеш да се добереш до кухнята, да си налееш вода, да си измиеш ръчичките или да грабнеш някоя вкусотия без мама да прекъсва готвенето. А когато, вече ти е омръзнали да помагаш, да можеш безопасно да слезеш. Усещането да бъдеш самостоятелен е невероятно не само при възрастните, но и при най – милите ни същества -  децата 😊

Безопасна ли са помощната кула?

Приоритет №1 в проектирането на помощната кула е безопасността и устойчивостта. Компактността и мултифункционалността са страхотни екстри, но най – важно е кулата да бъде безопасна за качване, слизане и стоене на нея. За разлика от кухненския стол, помощната кула е преградена от 4 – те си страни така, че детето да има опора отвсякъде. Опитът ни показва, че най – лесно и безопасно за изкачване е, когато кулата има малка преграда от страната за покатерване. При тази конструкция, децата едновременно имат лесен достъп до кулата и същевременно опора, на която да се подпрат в случай, че залитнат назад.

Устойчивостта и здравината на кулата преминава в пъти теглото на всяко. Стандартно този вид мебели се произвеждат от изключително здрав и устойчив дървен материал – шперплат бреза, което ги прави подходящи за употреба от цялото семейство.

Внимание! Въпреки високото ниво на безопасност, не бива да оставяте децата без надзор.

Ползи от употребата на помощна кула

Ползите са много и гарантирано ще ги усетите съвсем скоро след като кулата влезе в употреба:

 • Кулата подсигурява безопасен начин за децата да достигат кухненския плот и други високи повърхности без родителите да се притесняват, че може да настъпи инцидент.
 • Позволява на малчуганите да се включват в готвене, почистване на кухнята, миене на зъбки и т.н.
 • Развива грубата и фината моторика: когато децата се катерят и слизат развиват умения свързани с грубата моторика; Когато се включват в готварските дейности развиват фината моторика
 • Позволява на децата да бъдат самостоятелни и да се наслаждават на този процес
 • Помага на родителите да имат свободни ръце или както ние обичаме да казваме: Помощната кула помага на родителите децата да НЕ им пречат!
 • Кулата помага на децата да се сдобият с практически умения като миене на плодове и зеленчуци, миксиране на съставки или приготвяне на различни ястия
 • Подсигурява качествено прекарано време между дете и родител

Кога да започнем да използваме помощна кула?

Важно е кулата да започне да се ползва след самостоятелно прохождане на детенцето. С цел безопасност, детето трябва да е достатъчно стабилно на краката си, за да може да се изкачва нагоре и слиза надолу. Целта на кулата е да дава свобода на родителите да вършат домакинската си работа, а на да създава излишно притеснение. В този ред на мисли, възрастта е индивидуално за всяко дете. При някои малчугани това може да бъде 12 – месечна възраст, а при други – 18. В повечето случаи, кулата се използва до около 4 – 5 годишна възраст.

Какво можем да правим с помощната кула?

Съществуват много различни начини за употреба на кулата в зависимост от възрастта на детето:

 От 12/18 до 24 месеца

 • Развитие на грубата моторика – изкачване и слизане
 • Миене на ръце, сипване на вода и други по – лесни задачи
 • Наблюдение на готварския процес

От 2 до 3 годишна възраст

 • Миене на плодове и зеленчуци
 • Помощ в приготвянето на различни ястия
 • Изплакване на съдове и чинии
 • Самостоятелно миене на зъбки

От 3 до 5 годишна възраст

 • Самостоятелно приготвяне на лесни ястия като закуски, каши и т.н.
 • Месене на тесто
 • Белене или рязане на зеленчуци (под родителски контрол)
 • Почистване на хладилника или кухненския плот
 • И още много други…

Компактна и Мултифункционална мебел 3 в 1

Както вече стана ясно основаната функция на Помощната Кула е да бъде платформа за стъпване, чрез която децата да достигат иначе недостъпни за тях места по безопасен начин. Всички, обаче, обичат мултифункционалните мебели и затова нашия модел Помощна Кула Монтесори 3 в 1 Wooden Magic е именно такъв. Кулата може да се разгъне лесно и да стане на детско мини бюро със столче. Третата функционалност е черна дъска за рисуване, на която всяко дете би се зарадвало.

Кулата на Wooden Magic е проектирана с мисъл за малкия дом – със своите 40 см. на ширина и дълбочина ще се впише перфектно във всеки дом. Изработена е от здрав и същевременно лек брезов материал, което улеснява местенето от стая в стая и позволява на децата сами да местят кулата, за да достигат желаните от тях места.

В заключение Кула Монтесори е едно от тези съвременни удобства за отглеждане на дете, които наистина си заслужават и влизат в употреба. Вярно е, че пазарът е пренаситен с ненужни „ удобства“, но помощната кула е един от истински помощници колкото за децата, толкова и за родителите.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Дървени Сетове за катерене по метода на Mонтесори

Дървени Сетове за катерене по метода на Mонтесори

Помощна Кула Монтесори: С какво е полезна за деца и родители

Помощна Кула Монтесори: С какво е полезна за деца и родители | Wooden Magic

Кула Монтесори е необходимост не само за деца, но и за родители | 3 в 1 Помощна Кула - Кула, масичка със столче и черна дъска за рисуване | Learning tower Кула Монтесори е необходимост не само за деца, но и за родители | 3 в 1 Помощна Кула - Кула, масичка със столче и черна дъска за рисуване | Learning tower 2023-04-29T21:50:27+03:00 Помощна Кула Монтесори: С какво е полезна за деца и родители

<p>Случвало ли ви се любопитното ви дете да иска да разбере какво се случва горе на кухненския плот? А налагало ли ви се е да повдигнете детето с тенджера в едната ръка и черпак в другата, само и само да не се разстрои мъничето? Сигурни сме, че това е ситуация, в която изпада всеки родител по много пъти на ден! Факт е, че повечето деца са силно заинтересовани в кухненските неща, защото ние като родители прекарваме много време в кухнята и е напълно логично нашите малчугани да бъдат любопитни към този така вкусен процес.</p> <p>Монтесори кулата е специално проектирана мебел, чрез която децата активно могат да се включват в кухнята и да извършват самостоятелно задачи, които иначе не биха могли. В тази статия, ще обсъдим защо Помощната кула е важна за всеки тодлър и неговата самостоятелност.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25313/files/image/kula-montesori-montessori-tower-learning-tower-9.jpg" width="401" height="401" /></p> <p><strong>По &ndash; долу разглеждаме и обсъждаме следните точки:</strong></p> <ul> <li>Какво представлява Монтесори кулата?</li> <li>Безопасна ли са Помощната кула?</li> <li>Ползи от употребата на помощна кула</li> <li>Кога да започнем да използваме помощна кула?</li> <li>Какво можем да правим с помощната кула?</li> <li>Компактна и Мултифункционална мебел: 3 в 1 &ndash; Кула, Бюро със столче и черна дъска за рисуване</li> </ul> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25313/files/image/kula-montesori-montessori-tower-learning-tower-16.jpg" width="293" height="293" />&nbsp;<img alt="" src="https://cdncloudcart.com/25313/files/image/kula-montesori-montessori-tower-learning-tower-8.jpg" width="293" height="293" /></p> <h2>Какво представлява Монтесори Помощна кула?</h2> <p>Помощната кула, известна още като Монтесори кула, Монтесори помощна кула или Обучителна кула, е платформа за стъпване, оградена с прегради, на която децата могат самостоятелно да се изкачат без намесата на възрастен.</p> <p>За да могат дечицата да достигат кухненския плот, първоначално много родители използват обикновен стол. В последствие, обаче, става ясно, че столът не е най &ndash; безопасното средство за тази цел. Особено, когато детето е по &ndash; малко, изкачването по стола и трудно и рисково и лесно може да се стигне до инцидент.</p> <p>Тук, на помощ идва кулата, проектирана по метода на Монтесори. Тази мебел позволява на децата свобода на движението &ndash; безопасно изкачване по и слизане от кулата без намесата на мама и татко. Само децата знаят колко прекрасно е чувството сам да можеш да се добереш до кухнята, да си налееш вода, да си измиеш ръчичките или да грабнеш някоя вкусотия без мама да прекъсва готвенето. А когато, вече ти е омръзнали да помагаш, да можеш безопасно да слезеш. Усещането да бъдеш самостоятелен е невероятно не само при възрастните, но и при най &ndash; милите ни същества -&nbsp; децата 😊</p> <h2>Безопасна ли са помощната кула?</h2> <p>Приоритет №1 в проектирането на помощната кула е безопасността и устойчивостта. Компактността и мултифункционалността са страхотни екстри, но най &ndash; важно е кулата да бъде безопасна за качване, слизане и стоене на нея. За разлика от кухненския стол, помощната кула е преградена от 4 &ndash; те си страни така, че детето да има опора отвсякъде. Опитът ни показва, че най &ndash; лесно и безопасно за изкачване е, когато кулата има малка преграда от страната за покатерване. При тази конструкция, децата едновременно имат лесен достъп до кулата и същевременно опора, на която да се подпрат в случай, че залитнат назад.</p> <p>Устойчивостта и здравината на кулата преминава в пъти теглото на всяко. Стандартно този вид мебели се произвеждат от изключително здрав и устойчив дървен материал &ndash; шперплат бреза, което ги прави подходящи за употреба от цялото семейство.</p> <p><strong>Внимание! </strong>Въпреки високото ниво на безопасност, <strong>не бива да оставяте децата без надзор.</strong></p> <h2>Ползи от употребата на помощна кула</h2> <p>Ползите са много и гарантирано ще ги усетите съвсем скоро след като кулата влезе в употреба:</p> <ul> <li>Кулата подсигурява безопасен начин за децата да достигат кухненския плот и други високи повърхности без родителите да се притесняват, че може да настъпи инцидент.</li> <li>Позволява на малчуганите да се включват в готвене, почистване на кухнята, миене на зъбки и т.н.</li> <li>Развива грубата и фината моторика: когато децата се катерят и слизат развиват умения свързани с грубата моторика; Когато се включват в готварските дейности развиват фината моторика</li> <li>Позволява на децата да бъдат самостоятелни и да се наслаждават на този процес</li> <li>Помага на родителите да имат свободни ръце или както ние обичаме да казваме: Помощната кула помага на родителите децата да НЕ им пречат!</li> <li>Кулата помага на децата да се сдобият с практически умения като миене на плодове и зеленчуци, миксиране на съставки или приготвяне на различни ястия</li> <li>Подсигурява качествено прекарано време между дете и родител</li> </ul> <h2>Кога да започнем да използваме помощна кула?</h2> <p>Важно е кулата да започне да се ползва след самостоятелно прохождане на детенцето. С цел безопасност, детето трябва да е достатъчно стабилно на краката си, за да може да се изкачва нагоре и слиза надолу. Целта на кулата е да дава свобода на родителите да вършат домакинската си работа, а на да създава излишно притеснение. В този ред на мисли, възрастта е индивидуално за всяко дете. При някои малчугани това може да бъде 12 &ndash; месечна възраст, а при други &ndash; 18. В повечето случаи, кулата се използва до около 4 &ndash; 5 годишна възраст.</p> <h2>Какво можем да правим с помощната кула?</h2> <p>Съществуват много различни начини за употреба на кулата в зависимост от възрастта на детето:</p> <p>&nbsp;<strong>От 12/18 до 24 месеца</strong></p> <ul> <li>Развитие на грубата моторика &ndash; изкачване и слизане</li> <li>Миене на ръце, сипване на вода и други по &ndash; лесни задачи</li> <li>Наблюдение на готварския процес</li> </ul> <p><strong>От 2 до 3 годишна възраст</strong></p> <ul> <li>Миене на плодове и зеленчуци</li> <li>Помощ в приготвянето на различни ястия</li> <li>Изплакване на съдове и чинии</li> <li>Самостоятелно миене на зъбки</li> </ul> <p><strong>От 3 до 5 годишна възраст</strong></p> <ul> <li>Самостоятелно приготвяне на лесни ястия като закуски, каши и т.н.</li> <li>Месене на тесто</li> <li>Белене или рязане на зеленчуци (под родителски контрол)</li> <li>Почистване на хладилника или кухненския плот</li> <li>И още много други&hellip;</li> </ul> <h2>Компактна и Мултифункционална мебел 3 в 1</h2> <p>Както вече стана ясно основаната функция на Помощната Кула е да бъде платформа за стъпване, чрез която децата да достигат иначе недостъпни за тях места по безопасен начин. Всички, обаче, обичат мултифункционалните мебели и затова нашия модел <a href="https://woodenmagic.eu/product/pomoshtna-kula-montesori-3-v-1-wooden-magic" target="_blank" rel="noopener">Помощна Кула Монтесори 3 в 1 Wooden Magic</a> е именно такъв. Кулата може да се разгъне лесно и да стане на детско мини бюро със столче. Третата функционалност е черна дъска за рисуване, на която всяко дете би се зарадвало.</p> <p>Кулата на <a href="https://woodenmagic.eu/" target="_blank" rel="noopener">Wooden Magic</a> е проектирана с мисъл за малкия дом &ndash; със своите 40 см. на ширина и дълбочина ще се впише перфектно във всеки дом. Изработена е от здрав и същевременно лек брезов материал, което улеснява местенето от стая в стая и позволява на децата сами да местят кулата, за да достигат желаните от тях места.</p> <p>В заключение Кула Монтесори е едно от тези съвременни удобства за отглеждане на дете, които наистина си заслужават и влизат в употреба. Вярно е, че пазарът е пренаситен с ненужни &bdquo; удобства&ldquo;, но помощната кула е един от истински помощници колкото за децата, толкова и за родителите.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки