Свържете се с нас
088 421 5700

Доставка и Плащане

Доставка

Доставката се извършва чрез куриерска фирма "Спиди" до посочен от Вас адрес или до офис на "Спиди".

Цени за доставка
Цената за доставка се изчислява автоматично при завършване на поръчката. 

Преглед на пратката
Всички пратки се изпращат с опция преглед. Ще имате възможност да отворите и прегледате продукта преди да платите.

Срокове
Обработка и доставка - 1-2 работни дни

плащане

Направените на сайта www.woodenmagic.eu поръчки, се заплащат по някой от следните 4 възможни метода, който трябва да изберете на страницата за финализиране на Вашата поръчка:

  • в брой в наш офис/склад - при поръчка с вземане на място от наш офис/склад, може да се заплати в брой;
  • банков превод – чрез банков трансфер на основание номера на поръчката. Веднага след като получим превода, изпращаме поръчката към Вас;
  • картово плащане - чрез дебитни карти, издадени чрез системата за разплащане Борика или кредитни карти VisaMastercard или Diners Club в момента на финализиране на поръчката. Повече информация за защита на личните Ви данни можете да прочетете от меню Политика за поверителност;
  • с наложен платеж - при получаване на стоките, под формата на наложен платеж, заплащате стойността на Вашата поръчка заедно с цената на куриерската услуга на представителя на куриерската фирма. На куриера може да се заплати в брой или с карта.

Всички цени в онлайн магазина ни са с вкл. ДДС

връщане и замяна

Ние от Wooden Magic подготвяме всяка Ваша поръчка с необходимото внимание, но поради следните обстоятелства е възможно продуктите Ви да пристигнат в недобро, повредено или несъответстващо състояние поради следните причини:
- човешка грешка;
- повреда при транспорт;
- форсмажорни обстоятелства.

Ние ще приемем всяка една Ваша рекламация при следните случаи:

  • Вместо поръчан от Вас продукт/продукти, ние сме Ви изпратили друг без предварително да сме уточнили това с Вас по телефон и/или ел. поща;
  • установяване на щети по продукта/продуктите след първоначалното отваряне на пратката, но не такива, които са причинени вследствие на транспорта, т.е. без видимо нарушаване на целостта на опаковката.

Как ще Ви компенсираме за посочените по-горе случаи:

  • ако продуктът, който е пристигнал при Вас в повредено състояние или по наша грешка е бил заменен с друг ще го изпратим към Вас в срок от 3-7 работни дни след установяване на проблема, изцяло за наша сметка включително цената на куриерската услуга.

Ако искате да върнете поръчката по каквато и да е друга причина, транспортните разходи се поемат от клиента. Ако цената за връщане не е платена на куриера, тя ще бъде приспадната от стойността на поръчката, която ще бъде възстановена по банков път.

Начинът на възстановяване на средствата се извършва по банков път.

Ние няма да можем да приемем предявената от Вас рекламация при следните случаи:

  • установяване на щети по продукта/продуктите вследствие на транспорта. Моля да имате предвид, че когато продуктите са повредени вследствие на транспорта, отговорността за това е изцяло на куриерската компания, чрез която доставяме Вашата поръчка. За да можете да получите компенсация за повредените продукт/продукти е необходимо да предявите иск пред куриера, който доставя пратката в момента на получаването ѝ. В този случай куриерът изготвя протокол в 2 екземпляра, вследствие на който, куриерската компания Ви предоставя компенсация в размер и по начин съгласно тяхната политика. Затова, най-учтиво Ви молим да оглеждате внимателно целостта на опаковката при приемането на пратката, както и да проверите съдържанието ѝ в присъствието на куриера.
  • грешно поръчани от Вас продукт/продукти. В случай, че при оформянето на Вашата поръчка Вие сте пропуснали да поръчате важен за Вас продукт или вместо желан от Вас продукт сте поръчали друг, ние ще Ви изпратим правилния продукт. Транспортните разходи в двете посоки /връщане на сгрешения от Вас продукт/продукти и изпращане към Вас на правилния продукт/продукти/ са изцяло за Ваша сметка и съответно се извършва доплащане/връщане на пари, ако има разлика в единичната цена на заменените продукти.

За да заявите рекламация, моля да се свържете се нас на [email protected]

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки